Црвени вук, фотографије и описи, понашање и мјере очувања врста

Црвени вук - диван поглед под заштитом Црвене књиге Русије

Црвени вук је прилично необична по изгледу животиње, које комбинују вучју фигуру и крзно лисице. Боја ђумбира дивље животиње може имати више или мање засићене тонове, интензитет бојења зависи од станишта. Сјеверни "становници" одликују се пригушеном бојом длаке, док јужњаци имају истински црвену боју. Данас се број вукова стално смањује, што је постало основа за њихово укључивање у Црвену књигу свих редова.

О црвеним вуковима: опис и изглед

О црвеним вуковима Свијет је научио захваљујући чувеном Рудиарду Киплингу, који је описао животиње као псе оригиналне боје. Први спомен вука је забиљежен у раду "Књига џунгле", гдје је аутор описао животиње као велики и врло јаки чопор. Иначе, Киплингова идеја о понашању и начину живота предатора била је врло реална, јер је црвени вук једина животиња која живи у јатима више од 30 јединки. Поред тога, вукови, ојачани тешким климатским условима, заиста су веома издржљиви.

Црвени вук комбинује спољне карактеристике вука, шакала и лисице у исто време. Животиња је прилично велика, дужина тијела износи 120 цм, а висина у гребену 60 цм, а просјечна тежина мужјака је 22 кг, женке минијатурне величине, а тежина 17 кг. Животни век вука је око 13 година.

Црвени вук се разликује од свог „традиционалног“ рода својом бојом, више пахуљастим крзненим капутом и дугим репом, који достиже и до 60 цм.

Карактеристична боја вукова је црвена, али има неке разлике у зависности од станишта животиња. Карактеристична је црна боја на крају репа. Штенци су рођени слијепи с тамно смеђим крзненим капутом који се претвара у црвену вуну за 3 мјесеца.

Зими, вунени крзнени капут постаје пахуљастији и дебљи, а љети коса постаје примјетно грубља и краћа. Карактеристична карактеристика врсте је мањи број зуба од осталих вукова, као и већи број брадавица за исхрану потомства (7-8).

Занимљивости о црвеним вуковима:

  1. 2005. године издат је сребрни комеморативни новчић на чијој је слици био црвени предатор. Истовремено, у Казахстану је развијен скупљи новчић од злата, тежак готово 8 грама. Присуствовала је и слика вука и дијамантских уметака;
  2. вукови праве посебан звук за свој тим који личи на звиждук. Лако је опонашати, као што индијски ловци привлаче звер;
  3. постоји изјава да током лова вукови заслепе непријатеља потоком мокраће у очи;
  4. животиње су изузетно причљиве, константно цвили или урлају да би одржавале звучни контакт једна са другом;
  5. врста потиче од мијешања крви сивог вука, којота и оријенталног вука. Међутим, животиње су купиле црвени крзнени капут не од својих предака. Необична боја је отишла вуковима у току еволуције, која је трајала више од 2 милиона година;
  6. животиње могу да читају изразе лица једне друге, захваљујући томе, између чланова чопора се одвија дубља и осетљивија комуникација;
  7. најранији цртежи црвених животиња пронађени су у пећинама Европе пре више од 2000 година;
  8. вукови имају веома развијен мирис, могу разликовати више од 200 милиона мириса (за успоредбу, нос може "обрадити" више од 5.000 милиона окуса), осјетити плијен за много километара;
  9. гладни чланови чопора могу појести до 10 кг меса у исто вријеме, а то је значајан дио њихове властите тежине;
  10. у току потраге за пленом, црвени вукови могу достићи брзине до 58 км на сат. Током брзог трчања брзина животиња досеже 34 км на сат. Уобичајени начин кретања вукова - рис, којим се крећу до 10 км на сат;
  11. Вукови су веома паметни, не упадају у замке постављене за њих, не могу се изненадити. Могу да се крећу као сенке: расту из земље и скривају се у трену. Вукови су мајстори виртуозног бекства, могу скочити до 6 метара у дужину и чак заронити у ледену воду;
  12. животиње су развиле интелигенцију и могу превазићи озбиљне препреке: у московском зоолошком врту вук је успио побјећи, разбијајући високу ограду, неколико јарака, чија ширина прелази 6 метара, као и 2,5 метарски зид.

Врсте и станиште

Црвени вук се налази на огромној територији, али је број школа у било којем њеном станишту критично низак. Животиња се може наћи на отвореним просторима, од Алтаја до Малајског архипелага. Главно станиште су планинске и шумске области Јужне Азије. Међутим, предатор се може наћи и на следећим територијама:

  • северна Индокина;
  • Суматра;
  • Индија;
  • Монголиа;
  • Далеки исток Русије;
  • Непал, Пакистан, Бутан;
  • Вијетнам, Тајланд;
  • Јава

Црвени вук није стално настањен у Русији. Често се налази на Далеком истоку земље, али највероватније животиња долази из суседних земаља Кине и Монголије. Поуздане чињенице да звер стално живи у Русији, не.

Иако је дословно прије једног стољећа било могуће сусрести црвеног предатора на територији од ријеке Уде у регији Хабаровск до подручја Станови. Животиње су такође живеле у јужним географским ширинама Алтаја, сусреле се у шумовитом подручју Бајкала и Приморја.

Карактеристике понашања црвених вукова

Животиње живе у паковању, број вукова у коме прелази 30 јединки. Ово су највећа јата грабљивица. Међу вуковима влада хијерархија и покорност. То помаже вуковима да јасно разликују своје дужности, дијеле моћи и успјешно лове. Односи у кругу јата су јаки и пријатељски.

Број мужјака у чопору је знатно већи од женки. То је због чињенице да су мужјаци издржљивији, показују боље квалитете у лову и могу заштитити територију. Број жена је неколико пута мањи, најмање два пута.

Глава чопора је доминантан мужјак и његова жена. Узгој у јату је дозвољен само од стране доминантног пара. Остали чланови би требали бринути о потомству као да су њихови, добити храну и устати да заштите територију. Одговорности унутар пакета се могу значајно разликовати: неки вукови само лову на игру, други само гледају штенце.

Црвени предатори често лутају. Они немају стални дом и борбу за територију. Они воде сједећи живот само током одгоја штенаца и током трудноће женке. Једном младунци могу да превазиђу велике удаљености, чопор напусти "кућу".

Црвене животиње су "гости" руских зоолошких вртова, укључујући и оне у Москви. Добро се прилагођавају затвореном простору, добро се репродукују чак иу заточеништву. Међутим, чак и стални контакт са особом не доприноси кроћењу животиња. Црвени вук је још увијек вук и избјегава комуникацију са особљем зоолошког врта.

Узгој црвених вукова

Црвени предатори стварају породице за живот, одликују се оданошћу и оданошћу. За вријеме трудноће, женке, мужјаци се хватају за себе и осигуравају партнеру храну.

Главно место "брлога" животиње су природна склоништа, која су веома бројна у планинском систему: стене, пећине, удубљења испод камења. Трудноћа женке траје око 65 дана, након чега се рађа 6-8 штенаца. Родитељи се добро брину о свом потомству, хране се, загријавају и штите бебе. Осим месне хране, вукови користе и биљне производе - планинску рабарбару богату витаминима.

У 12-ој недељи њиховог развоја, штенци почињу да отварају очи, формирају се зуби, спремни су да пређу са мајчиног млека на месну храну. У овом узрасту, деца су веома покретна, настоје да напусте отворене просторе своје пећине, организују забавне игре.

У раној доби између штенаца почиње борба за свој положај у чопору. То се манифестује у облику безбрижних игара које, како старимо, прерастају у озбиљне битке. То је неопходно да би се доказао пред алфа мужјаком и добио виши положај у хијерархији вука.

До старости од два месеца, зрели штенци почињу да напуштају своје склониште. Након што су достигли шест мјесеци, већ могу судјеловати у колективном лову. Вукови стичу породицу у доби од 3-4 године. У правилу се пакет састоји од неколико великих породица.

Лифестиле:

  • Живи у планинама, уздиже се на 4500 метара надморске висине, већину времена животиње живе у алпском појасу, средњим планинским шумама и североисточним регионима. На отвореном простору, вук се никада не насели, животиња пада на стјеновита станишта и кланце. У потрази за храном, понекад се може појавити у шумско-степској области;
  • вук лови током дана, има добро развијен мирис и слух. Да би боље осетили мирис жртве, вукови често скоче и до 4 метра. Преи предатор може служити различитим животињама: од глодара до великих антилопа;
  • вукови су способни за велику брзину, нападају плијен од позади. По правилу, грабежљивци не убијају плен пре него што га прождре. Довољно је да имобилизирају артиодактиле, након чега вукови прождиру цријева, јетру и срце пред очима жртве;
  • Период оплодње је на крају зиме. До средине пролећа роди се потомство. Вукови који живе у Индији могу се размножавати скоро током целе године.

Учешће у ланцу исхране

Сазнајте више о црвеним вуковима и помогните њиховом ловном стилу. Као и већина грабежљиваца, нападају жртву у јату. Учешће свих чланова може бити потребно само у лову на велики плен - на примјер, антилопе. Да би се „ухватила“ мања дивљач (зечеви, мишеви), животиње прибегавају једном лову. Храна црвених вукова је присутна и храна биљног поријекла, али њен удио у укупној исхрани не прелази 15%.

Главни плен вука:

  1. Манцхуриан јелен - је врста јелена. Мужјаци су прилично велики и достижу до 3 метра дужине. Сваке године, животиња баца своје рогове и стиче нове. Њихова величина достиже и до 80 цм, а рогови су покривени "гранчицама", помоћу којих можете одредити старост животиње. Рогови младих јединки се често користе у медицини;
  2. Планинска овца је један од највећих представника дивљих оваца, чија висина достиже 2 метра са тежином од скоро 200 кг. Добро се крећу преко стијена, имају подијељено копито, с којим се држе за глатке површине, попут "мачака" међу пењачима. Овце имају прилично дугачке рогове. Постоје и мушкарци и жене;
  3. мошусни јелен - живи у црногоричним шумама, уместо рогова има не мање страшно оружје - оштре зубе које излазе из уста. Користи их као дуелинг схелл. Главна храна животиње су лишајеви различитих врста. Мошусни јелен је познат по мошусној жлезди која се често користи у парфимерији и медицини;
  4. рабарбара - велика биљка која досеже висину до 3 метра. Сочни листови рабарбаре садрже велике количине витамина А, аскорбинске киселине, есенцијалних елемената у траговима и шећера. Ребарбара је од велике помоћи када постоје проблеми са варењем, користи се као опћи тоник.

Црвени вукови ретко нападају домаћу стоку. Не наносити штету пољопривреди и не представља опасност по човјека.

Број и узроци изумирања. Црвени вук и црвена књига

Црвена вука Црвена књига је угрожена врста. Већ у 19. веку, Русија је почела да говори о оштро смањеном броју животиња. Међутим, узроци ове појаве дуго су остали тајни, јер животиње практично нису проучаване. Један од основних фактора био је оштро смањење станишта животиња.

Човек који се дуго борио против предатора, истребљујући га, има утицаја на нагло смањење броја вукова. Црвени вук, за разлику од сивог брата, готово никад не нервира човјека. Није нападао стоку, није наносио штету кућама и припојеним територијама, ни на који начин покушавајући да се држи подаље. Међутим, слава сивог брата довела је до негативног става према вуковима уопште, па је лов већ неко време проглашен за ретке животиње.

Поред тога, црвени вукови су се такмичили са својим сивим рођацима, који су присилили грабежљивце да напусте ивице богате храном и лутају у удаљена места. Утврђено је и смањење глава копитара, чиме је смањена база вука.

Стављање предатора у црвену књигу успорило је нестанак врсте. Неки појединци су одведени у најбоље зоолошке вртове у земљи, гдје су се вукови међусобно парили и дали здраво потомство. Шампион је био пар из московског зоолошког врта, који је дао више од 30 штенаца у 9 година живота.

Други разлог за нестанак ове врсте је недавно откриће америчких научника који су пронашли блиску везу између звучних сигнала који користе црвене вукове и којоте. Чињеница је да због сличне интонације, црвени предатори узимају којоте за "своје" и вољно се паре с њима.

То доводи до мешања крви и нестанка црвених вукова, као биолошки одвојене врсте. Научници већ развијају мјере за природно одвајање ове двије врсте како би сачували "чисто" потомство.

Природни непријатељи

Црвени вукови нису на врху ланца исхране, па имају различите непријатеље у животињском царству. Главна конкуренција су сиви вукови, који се разликују по величинама и снази. Због тога су црвени предатори присиљени да лутају на мјестима која су „слободна“ од других предатора, стално мијењајући њихово распоређивање.

Не последње место у оштром смањењу броја животиња играју опасне болести - куга и беснило. Брза дистрибуција, која утиче на цело јато, доводи до наглог смањења броја животиња.

Поред сивих рођака, опасност за ову врсту је и породица мачака - рис, леопард, пума и тигар. Познато је да се вукови и мачке не воле. Пошто други тип предатора има велику величину и снагу, црвени вукови немају шансе да се одупру и боре за територију.

Ситуација се погоршава чињеницом да вукови и мачке лову на исту игру. Било је случајева када је чопор црвених вукова одбијао тигра, на пример. Предатор је био присиљен да побегне са дрвета, али да би задржао територију дуго времена чак ни јато није под силом.

Безбедносне мере

Дивља животиња је уписана у Црвену књигу, безбедносне активности за спасавање вука је међународног карактера. Поред Црвене књиге, вук је наведен у Анексу Конвенције СИТЕЗ. У Русији је ова животиња заштићена од тренутка када је вук уврштен у Црвену књигу СССР-а.

Међутим, данас су мере безбедности неефикасне, јер животиња практично не живи у земљи, само повремено лута својим отвореним просторима. За обнову популације вука неопходно је идентификовати подручја Русије у којима живи животиња. Даље, ова подручја морају бити насељена копитима, тако да вукови немају недостатак хране.

Руске власти већ предузимају мјере за смањење популације сивог вука. Да бисте то урадили, немојте користити драстичне мере у виду пуцњаве. Власти користе хуманије методе - премјештање јата у друга подручја гдје црвени вук не живи, хватајући животиње за држање у зоолошким вртовима и тако даље.

Савремене мере имају за циљ стварање атрактивних услова за становање црвених вукова у оним местима у Русији где повремено мигрирају. Такође постоји опсежан теренски рад међу становништвом, који ће спречити случајно пуцање црвених животиња од стране локалног становништва.

Ред Волф фото

Загрузка...

Погледајте видео: Bozicni crtani za djecu - Deda mraz (Јули 2020).

Загрузка...

Загрузка...

Популарне Категорије

    Error SQL. Text: Count record = 0. SQL: SELECT url_cat,cat FROM `sr_content` WHERE `type`=1 AND id NOT IN (1,2,3,4,5,6,7) ORDER BY RAND() LIMIT 30;